Raar feestje

Emma's Feest

Emma’s Feest

Bram van der Vlugt

Ingeborg Elzevier

Wouter de Jong

Geschreven door Flip Broekman

Regie: Ignace Cornelissen

 

Komedie over afscheid nemen

Emma is werkster bij de flamboyante oud-minister Kalsbeek. Haar wereld stort in als ze na veertig jaar van de ene op de andere dag op straat wordt gezet. Dan vindt haar kleinzoon belastend materiaal tegen de oud-minister. Het perfecte middel om Kalsbeek te dwingen om zijn oma alsnog een waardig afscheid te geven. Niet zomaar een borrel, maar een groots feest! De tragikomedie ‘Emma’s Feest’ gaat over dromers, oplichters en afpersers tegen wil en dank. Met de Grande Dame Ingeborg Elsevier en de eminence grise Bram van der Vlugt is ‘Emma’s Feest’ bij voorbaat een acteerfeest.

 

 

Raar feestje

Vreemd, vervreemdend toneelstuk. En de acteurs genoten met volle teugen van de verbazing en verwarring in het publiek. Een doeltreffend, vindingrijk, komisch maar klein decor op een veel te groot toneel. Dun geluid, ingetogen bewegingen die totaal niet pasten bij deze Grote Zaal. En dan – hoe paradoxaal – gespeeld door twee Theatergrootheden die je niet eens om een handtekening durft te vragen. De absolute top die zich ineens onder je voeten bevindt en dan ook nog roept: ‘Kom maar op met die schoen!’

Maar de huishoudster die Ingeborg Elzevier hier neerzette… Precies mijn moeder, die ik heel toevallig mee had genomen. Ze kon niet ontkennen dat ze de gelijkenis niet zag. Het verhaaltje was zo doorzichtig en inconsequent, dat zouden Elzevier en Van der Vlugt nooit serieus kunnen spelen, zelfs niet als komedie. Maar de kans het publiek eens flink in de maling te nemen én voor zichzelf nog eens te bewijzen dat ze de meest ongeloofwaardige karakters zo tot leven konden brengen dat het publiek in hen geloofde, die konden ze niet laten lopen.

Prima spel van Wouter de Jong. Dat in bed staan durf ik nog wel aan. Maar een goed gesprek met Sinterklaas voeren terwijl je feitelijk boven in het decor hangt, dat is wat anders. Volgende keer 180 graden de lucht in?

Een Feest was de voorstelling in ieder geval. Wie door dat dunne laagje bedrog heen kon prikken, zag de echte wereld in al zijn bedrieglijke waarheid. En iedere auteur weet dat je de waarheid nooit mag beschrijven, want de waarheid gelooft niemand. Wat niet wil zeggen dat je bedrogen bent als je een avond wat anders voorgeschoteld krijgt dan je verwacht had. Volgens mij hebben Ingeborg Elzevier en Bram van der Vlugt de helft van de hieronder geplaatste reacties zelf geschreven.

Bedriegers.

Reacties op de voorstelling in het Parktheater Eindhoven:

CJ: Ik heb in geen jaren zo’n slecht stuk gezien. Een flinterdun plotje, kennelijk geschreven op een druilerige achternamiddag. Twee -op zich goede- acteurs, kunnen dit ook niet redden. Ik denk dat ze zich ook schamen om met zoiets op het toneel te staan. Het komt niet uit boven het niveau van een, niet zo heel goede, amateur-toneelvoorstelling. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de werkelijk tenenkrommende bijrol van Wouter de Jong. Kortom: zonde van mijn geld….

JM: Een voorstelling om gauw te vergeten. Een flauw, kinderachtig stuk de acteurs, Bram van der Vlugt en Ingeborg Elsevier onwaardig. Het toneel was veel te groot voor deze voorstelling en miste daardoor de broodnodige interactie met het publiek. Hierdoor ook slecht verstaanbaar. Al met al een wat dure avond voor het gebodene.

TT: Amusante zeer goe gespeelde voorstelling. De moeite waard

RB: Buitengewoon sterk spel, goede timing, soms ontroering, typisch tragikomisch, echter decor te gewild, stuk als zodanig te weinig doordacht. Spelers redden het stuk.

S: Wij hadden hoge verwachtingen met het oog op de hoofdrolspelers. Helaas bleek het een teleurstelling. Het geluid had echt beter gekund en we misten ook de vitaliteit in het stuk. Het zag er wat afgemat uit. Stevige prijs ook voor de kaarten als ja na een uur en 20 minuten weer buiten staat.

M: Goed spel van de oude rotten in het vak maar ook van Wouter! Leuke ontknoping, echt een Ingeborgactie! En Bram, nu eens niet in de rol van nette heer, maar van narcist! leuk. Na de voorstelling was het supergezellig in het café beneden, rustiger dan in de pauze waarin je je hete thee snel moet opdrinken!!

RZ: Leuke avond-goed en met plezier gespeeld door alle 3 acteurs. De voorstelling was wel kort en in verhouding niet goedkoop maar wat wil je met de 2 topacteurs.

A-MR: Wat een heerlijke toneelavond. Vooral Ingeborg Elzevier met haar antieke jurkje. Het was een genot om weer eens een “echt” leuk toneelstuk te zien. Het smaakt naar meer. Ook de nazit in het Theatercafé was weer prima op de bekende gastvrije wijze verzorgd. P.S. Het geluid was prima.

RK: Geweldige acteurs. Een voorstelling mag ook wel eens ontspannend zijn. Wij verheugen ons, in 2013, hopelijk ook in uw theater, Bram van der Vlugt samen met Joost Prinsen, als twee broers te zien acteren. Het hebben van geen pauze heeft m. i. het voordeel, dat je niet in de rij hoeft te staan voor een kopje koffie en deze vlug vlug moet opdrinken. Nu beschik je na de voorstelling over wat meer tijd in uw gezellige bar, waar een goed glas wijn wordt geserveerd. Wij zaten op rij 12 en de geluidsweergave was uitstekend.

AH: Een genoeglijke theateravond. Genoten van het toneelspel van twee acteurs op leeftijd. Zij wisten van een simpel verhaal iets bijzonders te maken.

5 reacties op “Raar feestje

  1. nee, helaas niet bij Tartuffe en Na de zondeval. Ik krijg er echter wel eens wat van mee, want een aantal vrienden, zijn op tour met die voorstelling. Betreft Oom Wanja, die is nog steeds elke keer dat ik hem doe genieten. En ik snap je commentaar op de meeuw volledig. Het Diner toevallig ook gezien?

    groetjes Zinzi

    • Het Diner heb ik wel gelezen, maar het toneelstuk heb ik niet gezien. Ik moet ook nog weleens werken, ik ben al nijna door mijn verlof heen.
      Lijkt me mooi om een voorstelling meedere malen te zien. Dan moet je sommige spelers toch zien groeien in hun spel. Was Pierre Bokma is de eerste voorstelling net zo als in de laatste? Bij ‘Na de zondeval’ zag je een duidelijk verschil tussen de (bijna)première en de voorstelling een paar weken later. Dat is ook mijn grootste bezwaar tegen Joop van Ellende-musicals; daar is elke stap, elke draai n elk woord getimed en geregisseerd. Er wordt niets aan het toeval overgelaten. En dan valt de tweede keer automatisch tegen omdat de verrassing eraf is.
      Ik hoop trouwens dat het toeschouwersaantal in Eindhoven volgend seizoen wat aantrekt. Ik ben vorige week bij een voorstelling geweest waar een paar busladingen scholieren gedropt werden om te verbloemen dat er nog geen tien kaartjes verkocht waren. Jammer.

      Groetjes, Geert.

      • Hoi Geert,
        Even geleden dat ik hier op de website was, een beetje druk met al het theater en de festivals. Inderdaad zie je de eerste voorstellingen een hoop acteurs enorm groeien. Na een voorstelling of 40-50 stagneert dit meestal, en moet ik tot mijn schaamte bekennen, dat ik achter de mengtafel toch wel eens een sudoku puzzeltje maak. En logisch dat je niet elk toneelstuk ziet. Ik zie ook verdomd weinig naast de voorstellingen waar de techniek doe. Je commentaar op de van de ellende musicals kan ik me helemaal in vinden. Daarnaast vind ik het echt onmogelijk hoe weinig er aan de fantasie van de toeschouwer wordt overgelaten, in spel, decor kostuum en zelfs het licht. Helaas zie ik dit seizoen wel een trend van dalende bezoekersaantallen. Ik hoop dat het in 2013 weer gaat aantrekken, want een CKV klasje af en toe kan wel, maar echt geen busladingen vol.

        groeten,
        Zinzi

  2. Ik wist het! Eindhoven, dan ben je van de partij! De groeten van de technicus van dienst, Zinzi Kemper (vorig jaar hebben we contact gehad over Karakter of De Meeuw)

    • Karakter was dat, klopt. De Meeuw heb ik ook gezien, maar ik denk niet dat ik daar iets over geschreven heb. Die vond ik minder, door dat open podium en het demonstratief niet acteren van de acteurs. Oom Wanja vond ik wel weer sterk.
      Was je toevallig ook bij Tartuffe betrokken, of bij Na de Zondeval? Dat lijken me mooie projecten voor een – tikje psychotische – lichttechnicus.

      Groetjes, Geert.

Reacties zijn gesloten.