Dommel

Zee-Ziek in Zee-Trein

Hebben we dit jaar een slechte zomer gehad? Ik dacht het niet. Ik was wel even teleurgesteld toen ik voor het eerst hoorde van een Zee-Vonk, Zee-Vlam of een Flash Flood, omdat ik deze nooit met eigen ogen had mogen aanschouwen. Dat dacht ik tenminste, want toen ik mijn fotoarchief er op nasloeg, bleek ik een complete Zee-Brand aan Zee-Vonken, Zee-Vlammen en Zee-Vuurballen in huis te hebben. Zee-Meeuwen, Zee-Duivels, Zee-Spinnen, Zee-Koeien, Zee-Oma’s, Zee-Band, Zee-Treinen, Zee-Veren, Zee-Paardjes en andere Zee-Denzaken maakten de Zee-Ramp compleet.

 Het was vooral de Flash Flood die de gemeente Eindhoven zorgen baarde. Eén flinke regenbui en de tunnels in het centrum van de slimste stad in de wereld stroomden al vol. Na langdurig onderzoek in Wikipedia en andere voormalig Russische staten, ontdekten wijzen dat Eindhoven al eeuwen beschikte over een woeste rivier. Een rivier die lang geleden de komst van de Rijn en de Maas naar Nederland mogelijk heeft gemaakt en die in de Romeinse tijd druk bevaren werd. Maar waar was deze dappere – en ongetwijfeld slimme – Eindhovenaar nu gebleven? Men zocht maar vond niet.

Totdat op een dag een ambtenaar van de gemeente klaagde over de vreselijke stank die uit de sloot achter zijn kamer omhoog walmde. De onderzoekers gruwelden bij het aanzien van tientallen dode vissen, duiven, ratten, zwervers en dubieus rottend snoeiafval uit coffeeshops, maar met het schaamrood op de kaken moesten ze vaststellen dat de sloot inderdaad onderdeel uitmaakte van de eens zo trotse Dommel.

 De gemeente is daarop voortvarend – als altijd – aan de slag gegaan. Aanvankelijk koos men voor een plan waarop de rivier in naar binnen draaiende cirkels over de stad heen geleid zou worden. Dat zou meteen talloze toeristische attracties op gaan leveren. Er werd zelfs gedacht aan een water-achtbaan, een Muziek op het Water-festival en een jaarlijkse wedstrijd Water-naar-de-Dommel-dragen. Godzijdank was het crisis en moest men alle ambities laten varen. De Dommel zou zijn oude, woeste rivierloop terug krijgen en – mits er voldoende Flash Floods ter beschikking zouden komen – een kans krijgen zijn gele trui op Rijn en Maas te heroveren. In gedachte zagen de raadsleden de Dommel al bij Lobith het land binnen stromen. Weg met die Rijnheid.

De Dommel voor het KPN-gebouw

Terwijl de Dommel-sloot langzaam verdween en de Dommel-rivier steeds meer vorm begon te krijgen, maakten de Sjawi’s er een prachtige, ontroerende ballade over. Een gevoelig lied vol dood, dierenmishandeling, misdaad  en verderf, maar met een droevig en toch happy einde. Voeg dat bij het totaal van eerder besproken Zee-Rampen en kwaadaardige natuurverschijnselen en je krijgt iets als het volgende filmpje.

Zee-Meeuw oefenend voor de hoofdrol in Madama Butterfly

.