Maakt Eindhoven zich op voor een natuurramp?

Niet lang geleden schreef (en filmde) ik al over de vreemde natuurverschijnselen die zich dit jaar massaal manifesteren. En hoe de gemeente Eindhoven voortvarend reageerde op de Flash Flood die Zuid-Limburg trof. Maar ik vrees dat het te laat is. De Dommel geeft, en de Dommel neemt. Zoals volgende foto’s duidelijk aantonen.

Weggeslagen oever door snelstromend water

Nog vóór men in staat is geweest de wanden met metalen platen te verstevigen, heeft de snelstromende rivier al een fors deel van de oever met zich mee gezogen.

Acceleratie…

En die snelheid blijft maar toenemen. Door het water van oever na oever waden is nu levensgevaarlijk en wordt sterk afgeraden.

Reptielen die jarenlang een verborgen leven hebben geleid…

Als de waterstand in de rivier kunstmatig naar beneden wordt gebracht, valt een ondergronds gangenstelsel bloot waarin tientallen reptielen blijken te leven. Niemand weet hoe ver die gangen de stad ondergraven en er wordt serieus rekening gehouden met – plaatselijk diepe – verzakkingen. De schildpad rechts op de foto kan zonder hulp geen kant op. Maar niemand van NedTrain durft het dier te redden.

Ernstige verzakking bij de spoorbrug.

Ook de fundamenten van de spoorbrug zijn aangetast. De gemeente wil het nog even geheim houden tot er een oplossing is bedacht. Maar over deze brug loopt een vijftiental sporen waarop, naast een groot aantal reizigerstreinen dat per uur passeert, ook zware goederentreinen rijden of tijdelijk geparkeerd worden. Bij echt zware regenval kan het al snel mis gaan.

Wat voorspelt deze lucht?

Het begrip Zeevlam is ons ondertussen bekend, maar wat voorspelt deze lucht? Bovenstaande foto is gemaakt vanaf het NS-parkeerterrein aan de Dommel. Je kunt er het water tegen de tunnelwanden horen slaan en soms hoor je de plons van een zandwal die in de rivier stort. Kondigt deze lucht een naderende ramp aan?

dommel foot ferry

De oorsprong van de Dommel bevindt zich op het Kempens Plateau in België. Een volledig geërodeerd gebied dat slechts door de kunstmatige aanplant van naaldbomen als los zand bij elkaar wordt gehouden. Wat zal er in Eindhoven gebeuren als het in Peer eens een paar dagen lang regent? Of in het geval van een nucleaire ramp in één van de slecht onderhouden kerncentrales in België? Oost en West-Brabant zullen door de verwoestende rivier wreed in tweeën gedeeld worden, gelijk Vlaanderen en Wallonië. Er zal een taalstrijd plaatsvinden gaan op dood en leven. Amai.

Awel zulle, we zullen het gaan zien. Diejen Ollanders en hunne strijd tegen het water, die gaan ze verliezen. Zeker en vast.

Leguaan en andere reptielen verlaten hun ondergrondse woonplaats nu de Dommel hun ruimte opeist.