Weg kennis

 Wegbekendheid wordt het genoemd, maar spoorkennis – of spoorbekendheid – is een betere term. Een trein moet namelijk het spoor goed bijster zijn wil hij kennis maken met een weg. Spoorbekendheid of spoorkennis – in de volksmond dus wegbekendheid – is voor een machinist erg belangrijk. Hij moet een traject immers ook kunnen rijden bij zeer dichte mist, laagstaande zon, vieze ruiten of sneeuw. In het laatste geval voor zover er treinen rijden in de uitgeklede alternatieve dienstregeling die 36 uur voor of na iets over de reizigers – en het personeel – wordt uitgestort.

Spanningsloze brug

Om baankennis op te doen krijgt een machinist op elk nieuw traject een aantal dagen wegleren. Gewapend met een pen en een aantekenboekje rijdt hij het spoorgedeelte dan met een – op dat stuk ervaren – machinist mee. Ondertussen noteert hij de kilometrering van de stations en andere bijzondere aangelegenheden, zoals bijvoorbeeld een spanningsloze brug. Als hulpmiddel daarbij kan hij gebruik maken van de Wegkennisbank, een toch wat door de kredietcrisis geraakte database waarin alle sporenplannen – met foto’s en filmpjes – van Nederland te vinden zijn.

 Al met al en behoorlijk tijdrovende klus, zeker als het baangedeelte dat je gaat leren ver van huis ligt. Zo hebben we er in Eindhoven bijvoorbeeld Hoorn – Enkhuizen bij gekregen. Alleen op en neer reizen is al een dagtaak en dan moet je nog een aardige machinist zien te vinden die bereid is je het een en ander te vertellen dat niet in het gele machinistenboekje staat. Ik heb zelf eens een machinist getroffen uit een Midden-Amerikaans land die net uit de sportschool kwam en om spierblessures te voorkomen de cabine tot bijna dertig graden opgestookt had. Ik had al genoeg weggeleerd – of is het gewegleerd – voordat we het perron verlaten hadden.

 Speciaal voor machinisten die het simpel willen houden maar toch het traject in details willen verkennen, die sportende, stiekem rokende, zwetende, schimmelkaas etende, boer-zoekt-vrouw huilende, gedateerde seksmoppen vertellende, soap-volgende, Holland‘s got talent-liefhebbende collega’s en (aanstaande ex-)vrienden niet voor het hoofd willen stoten, is Machinistlog.nl bezig met de ontwikkeling van een Spoorkennisbank à la minute.

 De trajecten nemen in deze database niet meer dan enkele minuten tijd in beslag. Met de één-beeldje-per-secondetechniek is het spoor van een hele provincie – of twee of drie – in een kwartiertje te behappen. En wie het echt wil kunnen dromen, speelt het filmpje beeldje na beeldje af. Dan is een lange serie foto’s waarop geen enkel detail ontbreekt het resultaat. Overbodig te zeggen dat dit laatste wel wat meer tijd kost.

 Als proeftraject staat hieronder een filmpje van een trein die met hoge snelheid van Alkmaar Noord naar Den Helder rijdt en vervolgens van Den Helder naar Amsterdam. Meer trajecten zullen spoedig volgen en een register zal worden gepubliceerd op Spoormachinist.com en Machinistlog.nl. De baanvakken die er na de laatste dienstwijziging zijn bijgekomen, kan ik op dit moment echter nog niet filmen. Ik heb weliswaar het weg-leren gehad en weg-bekendheid heb ik ook, maar ik moet nog weg-examen doen voordat ik die mag rijden.

Ik ben nu wel toe aan een beetje ontspanning. Gelukkig bestaat er ook nog weg-onderhoud!